Nieuws

Target to B! project

Vijf miljoen startkapitaal voor onderzoek naar haperende B-cellen, belangrijke spelers in het immuunsysteem.

Startkapitaal

Het project Target to B! heeft een startkapitaal gekregen van vijf miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken via de topsector Health Holland en de Samenwerkende Gezondheidsfondsen, een groep van twintig belangen- en patiëntenverenigingen, waaronder Reuma Nederland, het KWF en de Stichting MS Research.

 

Wat is het doel van het project?

Waarom knapt de ene patiënt wél op van een medicijn dat B-cellen aanpakt en de andere helemaal niet? Dat is de vraag waarover een groep onderzoekers, immunologen en hematologen, zich de komende vier jaar gaat buigen. 

 

B-cellen

B-cellen, vaak ook B-lymfocyten genoemd, spelen een belangrijke rol in ons afweersysteem.

 

Voorlopers van de B-cellen ontstaan in het beenmerg uit stamcellen. Ze ontwikkelen zich tot rijpe B-cellen, verlaten het beenmerg en nestelen zich in de milt, lymfeklieren en het maagdarmstelsel.
Wanneer een vreemde stof ons lichaam binnendringt kunnen B-cellen uitrijpen tot plasmacellen. Deze plasmacellen produceren immunoglobulinen (antistoffen) die ziektekiemen zoals bacteriën en virussen herkennen en vernietigen. Maar dit afweer- of immuunsysteem wordt ook ingezet tegen lichaamsvreemde (kanker)cellen.

 

B-cellen moeten niet te veel of te weinig werken. Als B-cellen zich ongeremd gaan delen, kunnen bijvoorbeeld kwaadaardige B-celziekten ontstaan, zoals chronische lymfatische leukemie (CLL), of B-cel lymfklierkanker. Het kan ook zijn dat de B-cellen ontregeld raken en antistoffen produceren die het eigen weefsel aanvallen. Dat kan gebeuren bij verschillende auto-immuunziekten, zoals reuma.

 

Verder lezen

Op de AMC website leest u meer over het Target to B! project.